lunes, 17 de julio de 2017

COVES DEL RODEO. ROJALES (ALACANT)

Antigues coves






 
Taller de pintura en l'interior d'una de les coves
Escultura exterior - Fotos G. Aymamí
 

COVES DEL RODEO. ROJALES (ALACANT)

Rojales és una població de la província d’Alacant que pertany a la comarca de la Vega Baja del Segura. El riu Segura travessa la vila i per creuar-lo es construí en el segle XVIII, en temps del rei Carles III un magnífic pont de pedra, en perfecte estat i encara en ús. El municipi de Rojales té uns vint mil habitants i es diu que és el segon d’Espanya amb el major percentatge de residents estrangers, ja que aquests són a la vora del 72% de la població empadronada, la majoria són anglesos i alemanys.
Un dels racons més tradicionals i pintoresc és sens dubte el barri de les coves del Rodeo que són un conjunt d’habitacles excavats en la muntanya. S’explica que foren construïdes entre els segles XVIII i XX per miners de Múrcia que van emigrar a Rojales.
La tècnica emprada en la construcció és la d’excavar primer desnivells de terreny de 2,5 a 5 metres d’alçada començant llavors l’excavació de les diferents habitacions. La terra extreta ajuda a modelar el terraplè que hi ha al davant que es converteix en un jardí o un hortet que ajuda a complementar la precària economia familiar de l’època.
A l’any 1991 es van rehabilitar 15 coves que en l’actualitat formen l’Ecomuseu de l’Hàbitat Subterrani Municipal. La cova núm. 6 és el Punt d’Informació i la núm. 4  la Sala d’Exposicions, la resta de les coves han estat habilitades com a coves-taller i cedides a artistes i artesans en actiu i amb obra pròpia. Aquest barri de les coves està considerat com un conjunt arquitectònic popular subterrani de gran importància etnològica i cultural i punt de trobada entre artistes i visitants on cada primer diumenge de mes es realitzen les “Trobades d’Art i Artesania” i a l’estiu no hi falten les nits musicals.
Les coves estan obertes de dilluns a divendres de 9 a 15 hores i les tardes de dissabtes i diumenges amb cita prèvia. Més informació tel 966 714 160 / cuevasdelrodeo@rojales.es      

   

 

 
 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario