miércoles, 1 de febrero de 2017

MONESTIR RUPESTRE DE SANT DIMITRI. BASARBOVO (BULGÀRIA)











 
Fotos G. Aymamí
 
 
MONESTIR RUPESTRE DE SANT DIMITRI. BASARBOVO (BULGÀRIA)
El monestir rupestre Sant Dimitri (Sveti Dimitri Basarbovski) es troba en la vall del riu Rusenski Lom i prop de la localitat de Basarbovo, en la regió de Russé.
Va ser fundat al segle XIII, però el seu nom apareix per primer cop en uns documents fiscals otomans a l’any 1431. Durant molts anys va quedar abandonat i el 1937, el monjo Hrissant del monestir de la Transfiguració, va recol·lectar fons i revifà el monestir. En 1956 es  van construir, al peu dels penya-segats, dues habitacions i una cova-menjador. 
Aquí va viure tota la seva vida Sant Dimitri. Va néixer a Basarbovo el 1685 i es diu que s’anticipà al dia de la seva mort, ja que va sortir del monestir, s’ajupí entre dues roques vora el riu i allí lliurà la seva anima a Déu. Fou enterrat en l’església del poble, però durant la guerra russo-turca de 1768-1774 les seves relíquies  foren portades pel general Peter Saltykov cap a Bucarest on reposen, des del 13 de juliol de 1774, en l’església de sant Constantí i santa Elena.
48 graons son els que té que pujar el visitant per arribar a la cova on, segons la llegenda, dormia sant Dimitri. En una cova del costat està enterrat el monjo Hrissant. En les coves hi ha diversos icones ortodoxes molt interessants.  
És en l’actualitat l’únic monestir rupestre en actiu de Bulgària i celebra la seva festa el dia 26 d’octubre

No hay comentarios:

Publicar un comentario