jueves, 2 de febrero de 2017

LA CAPELLA RUPESTRE DE SANT PANTALEÓ. MADARA (BULGÀRIA)

 
Relleu del cavaller de Madara




Fotos G. Aymamí
 
 
 
LA CAPELLA RUPESTRE DE SANT PANTALEÓ. MADARA (BULGÀRIA)
 
La denominada Reserva Històrico-Arqueològica de Madara es troba a 17 km al nord-est de Shumen, a 2 km de Madara i a uns 75 de Varna que és la població més gran.
El monument més important és el genet de Madara, es tracta d’un relleu tallat a la roca, està a 23 metres d’altura i representa a un genet que du una llança a la mà, als peus del cavall hi ha un lleó i darrera del genet el seu gos de cacera.
Segons una llegenda un rei mentre estava de cacera per aquestes muntanyes va caure i es va matar i els seus familiars, per immortalitzar-lo van fer que tallessin la seva imatge a la roca. Le4s inscripcions que acompanyen l’escultura relaten fets ocorreguts entre els anys 705 i 813 dC.
En 1979 fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Les coves dels penya-segats de les muntanyes de Madara foren aprofitades des del Neolític  i al llarg dels segles aquí es van establir habitacles, santuaris, temples, monestirs o simples cel·les d’ermitans. Es diu que en el segle XIV hi havia més de 150 coves utilitzades com esglésies o capelles i això no ens ha d’estranyar ja que Madara en el seu origen pre-búlgar significa “roca sagrada o lloc sagrat”.
No gaire lluny del famós cavaller es troba una d’aquestes capelles rupestres, és la de Sant Pantaleó que en l’actualitat encara gaudeix del fervor dels búlgars ja que no hi manquen les visites ni les ofrenes.  


No hay comentarios:

Publicar un comentario