viernes, 16 de diciembre de 2022

Cova de la Virgen de la Peña. Peña de Francia. El Cabaco (Salamanca)

 Situació

Peña de Francia es troba al sud de la província de Salamanca, dins del Parc Natural de las Batuecas. És a 45 km de Ciudad Rodrigo i a 14 km de La Alberca.


Descripció i breu història

En aquesta muntanya de 1723 metres d’altura els monjos dominics s’hi van instal·lar a l’any 1436. En el segle XV es construeix el monestir, el convent, els miradors, la plaça i s’amplia l’església,.

Desprès de la invasió francesa, la desamortització de Mendizabal i un incendi provocat el 1936, va quedar tot enrunat. A l’any 1957 gràcies a les donacions de la família alemanya Honigmann-Bayern es reconstrueix l’ermita. 

                                    Capella de la Blanca                           

Tot apunta que una colònia francesa va repoblar aquests indrets en l’Edat Mitjana, d’aquí el topònim de la muntanya i de tota la serralada. Aquesta comunitat amagaria una imatge de la Mare de Déu per protegir-la de les incursions àrabs. El 19 de maig de 1434 va ser descoberta pel  francès Simon Roland, conegut com a Simon Vela. Sembla ser que aquest esdeveniment ja va ser anunciat, uns anys abans, per Juana Hernández coneguda com la “Profetisa” o la “Moza Santa”, a partir d’aquest moment comencen les peregrinacions a la Peña de Francia.

A un costat del conjunt monumental hi ha la capella de la Blanca, del segle XVI, bastida sobre la cova on es trobà la imatge. Per una escala es davalla cap a la cripta on hi ha un altaret amb una còpia de la imatge i uns gravats que expliquen la troballa.   





  Cal dir que la imatge de la Mare de Déu fou robada el 17 d’agost de 1872 i retornada el 18 de desembre de 1889 sota secret de confessió. Com que estava molt deteriorada en 1890 se’n fa una de nova. La imatge, que és una Mare de Déu negra, va ser coronada canònicament el 4 de juny de 1952 en la plaça Major de Salamanca.


Fotos: G. Aymamí


No hay comentarios:

Publicar un comentario