viernes, 16 de septiembre de 2022

 

EL MONESTIR TROGLODÍTIC DE SUMELA (TURQUIA)

Situació:

El monestir de Sumela es troba al nord-est de Turquia, pertany al districte de Maçka, província de Trabzon. 

L’accés es fa per Trabzon, l’antiga Trebisonda, que està a uns 36 km. Una bona carretera duu fins el parc nacional Altindere Vadisi, que és on trobem el monestir, al qual s’hi arriba desprès de caminar, uns 45 minuts, per un bonic sender pujador per enmig del bosc, o bé en 10 minuts ascendint per uns graons gairebé extenuants. El monestir està a 1680 metres d’altitud, dalt d’un penya-segat d’una vertical de 300 metres.

A tocar de l’aparcament hi ha restaurants.

Aquest parc nacional, de 4.468 ha de boscos i rierols, data del 9 de setembre de 1987.

Breu història:

El monestir, considerat com un dels més antics del món, va ser fundat a l’any 386 dC, durant el regnat de l’emperador Teodosi (375-395) pels monjos Sofroni i Bernabé, desprès d’haver trobat, segons la tradició, una imatge de la Mare de Déu dins d’una cova.

Al llarg dels segles el monestir va esdevenir una ruïna i tanmateix va ser restaurat en diverses ocasions. En el segle VI trobem una restauració i ampliació a càrrec del general Belisari per ordre de Justinià.

El moment més esplendorós esdevingué al segle XIV, ja que rebé moltes donacions imperials. Desprès de la conquesta pel sultà otomà Mehmed II a l’any 1461, el monestir rebé del sultà la protecció i molts drets i privilegis que van ser renovats pels sultans posteriors. El monestir esdevingué molt popular i fou molt visitat per monjos i viatgers, fins el segle XIX.

Quan l’imperi rus va ocupar Trabzon  els anys 1916-1918, el monestir també va ser capturat. Finalitzada la guerra greco-turca 1919-1922, conflicte derivat de la Primera Guerra Mundial, va tenir lloc una desastrosa política d’intercanvi de persones, a fi de mantenir “la puresa religiosa”. Mig milió de musulmans grecs van marxar cap a Turquia i un milió i mig de grecs van tenir que emigrar a Grècia, entre ells els monjos georgians ortodoxos de Sumela.    


El 1923 va ser abandonat. El 2010 es va reobrir per la pràctica religiosa. L’any 2015 va ser tancat al públic degut al risc de caiguda de roques, finalment l’1 de juliol del 2021, desprès de 5 anys de restauracions, es va obrir novament als visitants. Sumela rep uns 15 milions de visitants cada any.

Sota la roca es veuen, entre altres, diverses capelles i esglésies, els habitacles dels monjos, les cuines, banys, rebosts, aqüeductes per dur l’aigua de les muntanyes cap els dipòsits.


Hi ha encara moltes pintures del segle XV, influenciades per l’art bizantí, imatges de sants, àngels, escenes de la vida de Maria i de Jesucrist a més a més de diversos paisatges bíblics. Moltes d’aquest figures han estat fetes malbé a pedrades, ocasionades, segons he llegit, per pastors avorrits, iconoclastes furiosos, musulmans, invasors russos, soldats de pas estatunidencs i turistes idiotes i sense escrúpols que graven els seus noms al damunt de les pintures. Tot i així es van fent tasques de restauració.

Forma part del Patrimoni Mundial de la Humanitat de la UNESCO.        

 



 

 

 

 

 

 

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario