Situació: L’ermita es troba a 3 km de Cornudella, a 740 m d’altitud, s’hi pot arribar en cotxe per una bona pista de terra i a peu des d’Albarca per un bonic camí que voreja el Montsant.
Descripció i breus notes històriques: L’ermita és dedicada a Sant Joan Baptista, rep el nom de Codolar pels grans còdols que l’envolten que s’han desprès de la muntanya i el paratge on es troba es coneix com el desert de Sant Onofre, tant l’advocació com el substantiu toponímic “desert” ens evoquen a una pretèrita presència eremítica, de fet la cova adjunta a l’edifici es creu que fou un recer eremític. L’origen cal cercar-lo, segons la tradició, en la troballa de la imatge del sant sobre el segle XII i en aquell punt s’aixecà, al segle XIII, una ermita. El primer document que es té de l’edificació és del segle XV i hom creu que correspon a la data de fundació per part del monestir d’Escaladei.
L’ermita està al costat del camí de la Llisera, que els frares cartoixans seguien, tot vorejant el Montsant, per dirigir-se cap el coll d’Albarca on passava el camí ral de Reus a Lleida.
El 1588 es bastí un altar dedicat a la Mare de Déu del Roser. Cap el 1500 es fa esment d’un dels primers residents fra Bartomeu Sabaté el Vell. El 1571 el santuari fou engrandit, el 1778 es bastí l’altar de Sant Josep i el 1779 es construí el cambril on s’ubicà la imatge del sant, el retaule de l’altar major i la capella de la Mare de Déu dels Dolors i el 1854 s’aixecà l’altar de Sant Bernat.
El culte popular arrelà fortament en la gent de Cornudella. Se’n té constància ininterrompuda des del segle XVI. A l’ermita es celebren les festivitats de Sant Joan (24 de juny) Sant Joan Degollat (29 d’agost) i Sant Antoni Abat (17 de gener). Una ermitana en té cura de l’ermita i l’entorn.
Bibliografia: AYMAMÍ, Gener (2014) Itineraris per les esglésies i els eremitoris rupestres de Catalunya. R Dalmau Editor. Barcelona.
MIQUEL SOLSONA, Eduard (2011) L’eremitisme a Montsant.
No hay comentarios:
Publicar un comentario