domingo, 19 de mayo de 2019

BALMA DE LES PIQUES. TAVERTET


BALMA DE LES PIQUES. TAVERTET

Situació:
Seguint la carretera BV-5207 que du cap a Tavertet, abans d’arribar al km 10, surt a l’esquerra una pista que puja cap a Collsaplomera, una vegada al coll, cal continuar a peu per un camí que surt a l’esquerra i que va per sota del puig de les Baumes i que al final, un corriol du en pocs metres cap a la balma.
Coordenades: (UTM31N ETRS89):
X: 450534 Y: 4649741 Z: 894 m
Descripció:
Es tracta d'una de les balmes més grans del Collsacabra, amb 70 m d'amplada, tot i que no és gaire fonda, té un màxim de 7 m. L'alçada màxima és de 4 m.
A el seu interior hi ha dues grans piques rectangulars (una simple i una altra doble) excavades a la roca que recullen l'aigua que cau del sostre de la balma.

Notes:
A la fitxa de l'Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya (núm. 11848), consta en següent text: "Segons la memòria de la prospecció realitzada l'any 1984 al terme de Tavertet, a la balma hi ha restes d'hàbitat, però durant la inspecció realitzada l'any 1999 amb motiu de la revisió de la Carta Arqueològica no es van documentar més restes"

Fotos G. Aymamí 

Parés relata sobre la balma de les Piques: “Fou habitada; restes de parets i dues piques o obis posats sota la font de les Piques, que raja directament del sostre de la balma. És bastant llarga i amb bona amplada, en conjunt gran, i el sostre horitzontal li dóna una configuració regular, atorgant-li bona capacitat d'habitacle. L'accés molt dificultós per la consabuda i espessíssima vegetació. El gran penyal sota el qual hi ha la balma és grandiós, i perfectament visible des de la carretera de Tavertet. Molt a la vora, en un petit collet que puja al fil de la carena, hi ha senyals de graons oberts en la roca. Aquest collet ens portaria la puig de la Parareda.”
Potser molt temps enrere hi havia algun rastre de parets, però en l’actualitat no hi ha cap filada.



Vinyeta explica: “Possiblement fou la primitiva casa de les Baumes, situada ben bé al dessota. També podria haver estat el refugi del famós Serrallonga, ja que segons una llegenda, solia descansar en una balma propera a Tavertet i que tenia cabuda per a 60 homes i animals de càrrega. Es una balma, la de les Piques, que reuneix aquestes condicions, per la seva capacitat i estratègia.”

Bibliografia:
Parés, Quirze (2001) La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Rafael Dalmau Editor. Barcelona. (324)
Vinyeta, Ramon i Sanglas, Jordi (1980)  El Collsacabra, Tavertet. Editorial Celblau. Torelló.
http://cavitatsdecatalunya.blogspot.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario