martes, 7 de agosto de 2018

CORRAL DE L’ESPLUGA. QUEROL (ALT CAMP)

Camí de les Terres del riu Gaià


CORRAL DE L’ESPLUGA. QUEROL (ALT CAMP)

Situació:
En aquesta ocasió realitzem una bonica excursió des del Pont d’Armentera.
A l’entrada de la localitat, venint des de Querol, trobem a la dreta, desprès del trencall de Selmella, la petita àrea d’aparcament dels Estenedors.
Aquí tenim un pal indicador del “Camí de les Terres del riu Gaià” i dues opcions, anar recte seguint els senyals, o retrocedir uns metres per un caminet pel costat de la carretera i continuar per una ample camí amb baranes de fusta que és la variant del “Rec pel Pont”.

Aquest camí enllaça amb la pista i desprès torna a anar pel costat del riu, gaudint d’esplèndids paratges, així anem trobant, ponts de fusta, i passeres arrapades a la roca amb cordes, a manera de passamà, que ens ajuden a passar certs trams, que no són gens complicats, però esdevenen entretinguts.

Passem pel Molinot, que és una antiga central hidroelèctrica, l’estret de Mas Biosca, el Pasteral, arribant a la masia de l’Espluga. Seguint sempre la senyalització passem pel costat de la casa i en menys de cinc minuts som a la cova que està al costat del camí. En total hem emprat cosa d’una horeta llarga.

Descripció:     
Balma d’uns 20 metres d’amplada per uns 8 de fondària, amb el sostre que en algun punt pot arribar fins els 10 metres. Té un desnivell d’uns 2 metres i el sòl és ple de blocs.
 
 
Tot i que du el nom de corral i veiem per terra femer, principalment de cabres, crec que originalment podia haver estat un habitacle, ja que a més a més de les parets de poc més d’un metre d’alçada que configurarien la cleda, hi ha una gran columna a l’entrada i restes sostre, cosa que evidenciaria la utilització com habitació més o menys temporal.
Com a curiositat cal fer esment de tres orificis que hi ha a la paret, gairebé a l’extrem de la cova, situats a uns dos metres de terra. El més gran mesura uns 20 x 20 cm i els altres dos uns 15 x 10 cm, tots tenen molt poca fondària i lamentablement no intuïm la seva funció.   

 


Fotos: G. Aymamí
 
 
 
 
 
 

 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario