lunes, 26 de diciembre de 2016

“LAS CUEVAS DEL AGUJERO”. CHINCHILLA DE MONTEARAGÓN. (ALBACETE)


 Fotografies extretes de diapositives de l'any 1.999
Fotos G. Aymamí i E. Tomás
Foto extreta d'un fulletó turístic
 

“LAS CUEVAS DEL AGUJERO”. CHINCHILLA DE MONTEARAGÓN. ALBACETE

La població, per la seva gran riquesa monumental, fou declarada Conjunt Històrico-Artístico i un dels seus atractius és sens dubte el barri denominat “Las cuevas del Agujero”.
Pel que fa al seu origen, es creu que es van començar a excavar durant els primers segles de la dominació àrab, però va ser a partir de finals del segle XV i principis del segle XVI, desprès de la conquesta del regne de Granada, quan gent vinguda d’aquestes terres s’instal·la en la zona.
En el segle passat, durant la guerra civil, algunes famílies sense recursos que es van quedar sense casa a causa dels bombardejos, van utilitzar aquestes cavernes.
Es desconeix el perquè del nom, repetitiu, però en el segon quart del segle XX ja s’anomenaven així. Va ser sobre el 1970 quan es va tornar a revifar l’ús de les coves, ja que moltes s’havien abandonat i havien acabat desapareixent, va ser quan un grup de pintors, artistes i periodistes van comprar 13 coves que estaven en desús i en 1972 van formar una associació de veïns i es va començar a condicionar la zona i va arribar l’aigua corrent i la llum. 
En l’actualitat algunes coves de Chinchilla s’han transformat en allotjaments turístics, cal dir que es tracta d’un lloc acollidor, ja que la temperatura interior es constant durant tot l’any, està entre els 20 graus a l’hivern i els 18 graus a l’estiu, això si, cal no tenir claustrofòbia ja que es tracta d’un lloc tancat on només hi ha la porta i una o dues finestres a la façana, a dins només hi ha el passadís que s’excavava i les habitacions al costat, cal tenir en compte que la cova s’ampliava segons les necessitats de la família, quan naixia un fill i no s’hi cabia, doncs calia agafar el pic i anar foradant per tal de fer una nova habitació.

No hay comentarios:

Publicar un comentario